Tisdag 17 juli 2007

Veckan i Sunne blev mycket lyckad och händelserik. Anton lekte med sin kusin hela tiden, utan några bråk av större mått. Papporna åkte till den nya skidtunneln i Torsby och åkte lite längd! Det är alltså en inomhusbana för längdskidor som är 1,3 km lång, och där inne är det -4 grader. Rätt häftig känsla att åka skidor mitt i juli. Det är svindyrt att gå in där men Barncancerföreningen bjöd på inträdet. Det gjorde de även in till den nya vattenparken som är byggd i Sunne. Så där var vi en gång, och vissa av oss två gånger.

Men det häftigaste var nog en halvtam räv som kom om kvällarna och tiggde mat. Den åt hamburgare och annat direkt ur handen på oss! En riktig naturupplevelse. Det blev även lite fiske, bärplockning, älgvisioner och solning. Vädret var bättre än hemma, och solen lyste på oss riktigt mycket de sista dagarna.

      

Men nu är jag hemma. Alldeles själv! Samuel och Anton drog igår iväg till stugan på Kållandsö. De ska vara där till torsdag. Så ska jag få lite ledig tid bara för mig själv. Igår var ju en härligt solig och varm dag så jag satt ute i badenbaden-stolen och gottade mig hela dagen. Läser en bok som heter "Rätt vist". Den är skriven av Karin Cedersjö, som är engagerad i den kristna rättviseföreningen Speak. Hon skriver enkelt men ändå så engagerande. Jag skulle vilja citera några bitar ur boken som tål att tänkas på.

"Vi svenskar lever långt över en hållbar konsumtionsnivå. Och när vi tänker kring konsumtion utgår vi ofta från att vi ska kunna fortsätta köpa i samma mängd som vi alltid gjort. En del tycker det är okej att köpa ekologiskt och Rättvisemärkt, så länge det inte är dyrare. Men om jorden ska överleva måste vi även dra ner på konsumtionen. Om man nu vill köpa exempelvis kaffe, kan man minska sitt kaffedrickande från fem till tre koppar om dagen. Då har man råd att köpa etiskt producerat kaffe. (...) När man minskar sin konsumtion får man också mer pengar att dela med sig av. Stöd gärna några organisationer som du har förtroende för i deras kamp för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling. (...)
På plats i affären, hur ska jag tänka? Här kan det vara bra att backa lite och bestämma sig innan du går till affären. Fundera kring hur dina val i affären kan påverka. Det kan sedan vara bra att fatta ett principiellt beslut, så har du gjort det lättare för dig när du väl står där vid hyllan.
De flesta har nog lärt sig att alltid gå efter det billigaste. Det kan vara svårt att tänka om. Konsumtionens paroll, att jag ska få så mycket som möjligt för pengarna, bygger inte den på en väldigt girig tanke? Jag ska roffa åt mig, det handlar om mig och mina pengar. Men vi glömmer lätt bort att det också handlar om de människor som arbetar med att förse oss mat, och om deras miljö.
Tänk dig att du dricker ditt morgonkaffe. I affären kan du välja på att köpa ett kaffe som bidrar till att människor får sina mänskliga rättigheter kränkta eller inte. Vilket kaffe smakar egentligen godast? Det är ett enkelt val. Visst, det är lite dyrare, men se det istället som att du bidrar till en rättvisare värld! Använd din konsumtion till att göra gott."

Jag har bestämt mig för att låta dessa principer påverka mitt liv, och mitt shoppande. Det känns väldigt bra. Visst kan det kännas hopplöst ibland. Men man får inte glömma bort att trots att en person inte kan förändra hela världen, kan mina val göra skillnad för en annan människa.
Läs mer på :   www.rattvisemarkt.se    www.speak.nu

Till sist vill jag avsluta med fina bilder på de två kusinerna:

image164

image167

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0